Explozia cererii pentru sistemele de reciclare cu tehnologia EREMA ReFresher

Reducerea mirosului devine un criteriu de calitate indispensabil în reciclarea materialelor plastice post-consum

A aparut o creștere notabilă în cererea pentru combinații de mașini de reciclare EREMA incluzând tehnologia ReFresher care reduc mirosul în aval în procesul de extrudare. Acest lucru se datorează cererii tot mai mari de materiale reciclate post-consum de înaltă calitate, care pot fi utilizate pentru o mare varietate de aplicații. Datorită combinației dintre mașina INTAREMA® TVEplus® RegrindPro® cu unitatea ReFresher, EREMA a permis ca HDPE-ul reciclat din material post consum produs cu acesta să fie utilizat în proporții de până la 100% pentru producerea de ambalaje pentru contactul direct cu alimente și băuturi, după cum a confirmat Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA).

O privire asupra registrelor de comenzi ale producătorului austriac de mașini de reciclare a materialelor plastice arată că dintr-un total de peste 25 de module ReFresher vândute, 19 au fost comandate doar în ultimele 18 luni. Această dezvoltare merge mână în mână cu creșterea enormă a interesului pentru utilizarea reciclatului post-consum. „Mirosul este o problemă tipică a deșeurilor menajere contaminate, cum ar fi foliile de LDPE, containerele din HDPE și capacele din PE. Este esențial ca mirosul să fie îndepărtat dacă materialul PCR va fi reutilizat în ambalaje de înaltă calitate pentru produse cosmetice sau alimentare”, explică Clemens Kitzberger, EREMA Group Business Development Manager pentru Aplicații Post-Consum.

Această dezvoltare este dirijată de doi factori: în primul rând, obiectivele ambițioase de reciclare stabilite de Uniunea Europeană, care precizează ca până în 2025 trebuie reciclate 50% din deșeurile de ambalaj de masă plastică, și în al doilea rând, faptul că tehnologiile de reciclare devin din ce în ce mai eficiente. „Acești doi factori au făcut posibile lucruri care erau de neimaginat în urmă cu câțiva ani pentru aplicațiile de reciclate post-consum, iar această tendință urmează să continue. Asta pentru că obiectivele UE de reciclare vor însemna reutilizarea în viitor, în produse noi, a 10 milioane de tone de materiale reciclate în fiecare an”, spune Kitzberger.

Un exemplu remarcabil de produs de ultimă generație realizat din material reciclat post-consum este ambalajul pentru produse cosmetice care a fost lansat în premieră mondială în primăvara anului 2019. Aceasta a fost o sticlă de gel de duș fabricată 100% din PCR-HDPE. Reciclarea este produsă de o mașină INTAREMA® TVEplus® RegrindPro® plus modulul ReFresher.

Capace folosite ca alimentare suplimentară pentru ambalajele alimentare din PCR-HDPE

Procesul de reciclare super-curat a fost, de asemenea, certificat de FDA în august 2019 ca fiind adecvat pentru producția de sticle de lapte și suc, precum și tăvi pentru carne, veselă și tacâmuri de unică folosință, cu condiția ca materialul de intrare să provină din sticle de lapte și suc. În noiembrie 2020, FDA a confirmat un flux suplimentar de intrare și mai multe utilizări ale aplicațiilor pentru reciclatul tratat prin acest proces. Pe lângă toate recipientele pentru băuturi din HDPE, pot fi procesate și capacele din HDPE, PP și sticle de băuturi din PET. Materialul care conține până la 100% reciclat poate fi folosit în producția de recipiente pentru contactul direct cu alimente de toate felurile.

„Pentru a produce un material reciclat de o calitate atât de înaltă din material PCR, mașina de reciclare trebuie să ofere performanțe foarte ridicate de decontaminare”, explică Thomas Hofstätter, inginer de proces la EREMA GmbH. „În timp ce sistemul de extrudare cu degazare înaltă, îndepărtează în principal substanțele foarte volatile, cu greutate moleculară mică, tehnologia ReFresher asigură o reducere semnificativă a compușilor organici cu volatilitate scăzută, respectiv a componentelor cu greutate moleculară ridicată din granulele reciclate. În același timp, procesul termo-fizic funcționează într-un mod deosebit de economisire a energiei, deoarece folosește energia termică a granulelor reciclate încă calde după procesul de extrudare.”

„Pe lângă dezvoltările EREMA care au fost verificate în industrie de ceva timp, cum ar fi unitatea noastră de precondiționare în contra curent și tehnologia RegrindPro, combinația extruderului cu unitatea ReFresher a fost un factor cheie în obținerea aprobării FDA”, confirmă Michael Heitzinger, Director general al EREMA GmbH. „Acest proces super-curat produce granule reciclate de înaltă calitate, care vor deschide noi piețe de vânzare, viabile din punct de vedere economic ce pot fi dezvoltate prin colaborarea cu parteneri din tot lanțul valoric.”

Testele pentru clienți sunt acum posibile folosind unitatea ReFresher de dimensiune industrială

Persoanele care sunt interesate de eficiența acestui proces pot veni să-l vadă în Centrul extins de asistență pentru clienți de la sediul grupului din Ansfelden/Austria. O combinație extruder-ReFresher pentru testare este acum disponibilă pentru prima dată la scară industrială.

Pentru efectuarea testelor la fabrica clientului, EREMA oferă de asemenea și un modul ReFresher compact și mobil care poate fi integrat în procesul de reciclare la fața locului.

EREMA Engineering Recycling Maschinen und Anlagen GmbH

Încă de la înființarea sa în 1983, EREMA Engineering Recycling Maschinen und Anlagen Ges.m.b.H s-a specializat în dezvoltarea și producția de sisteme și tehnologii de reciclare a materialelor plastic pentru industria de prelucrare a materialelor plastice, fiind considerată lider în inovație pe piața globală în aceste sectoare. Compania face parte din grupul austriac de companii EREMA Group GmbH cu sediul în Ansfelden/Linz, care are aproximativ 650 de angajați în întreaga lume.

 

Create your account