MANAGEMENTUL ENERGIEI

ACUM ESTE MOMENTUL

Oportunități de management al energiei în prelucrarea plasticului

Sustenabilitatea este doar unul dintre aspectele economiei circulare, dar este cel care dirijează opțiunea procesatorilor care injectează mase plastice pentru sisteme mai eficiente din punct de vedere energetic. Cu toate acestea, reducerea consumului de energie al unei organizații nu este benefic doar pentru mediu, având suplimentar și un impact semnificativ asupra costului total de proprietate (TCO) și al rentabilității investiției (ROI), și ajută procesatorul să obțină o capacitate mai mare de adaptare. Toți acești factori susțin economia circulară din perspectiva unui producător.

Datele solide vor fi întotdeauna esențiale în procesul de luare al deciziilor. Până de curând, furnizorii de mașini s-au străduit să pună în context beneficiile tangibile, să cuantifice și să compare datele de performanță în legătură cu consumul de energie, costurile de investiții și de întreținere planificate, uzura matriței, calitatea producției etc. Dovezile comerciale sunt în mod clar importante pentru procesatori, totuși, pentru ca acestea să fie credibile este nevoie de ani întregi de testare.

Sumitomo (SHI) Demag cunoaște de mulți ani faptul că mașinile complet electrice oferă o eficiență energetică sporită și o precizie îmbunătățită, cu toate acestea, abia odată cu lansarea din 2017 a gamei IntElect2, compania a reușit să împărtășească clienților, statistici solide și sigure ale avantajelor energetice ale mașinii complet electrice în comparație cu o mașină hidraulică sau hibridă echivalentă.

Ceea ce au demonstrat aceste teste a fost faptul că, în comparație cu predecesorii săi din gamele IntElect și Systec, IntElect2 este astăzi cea mai eficientă gamă de mașini complet electrice de pe piață. Rezultatele arată că mașinile folosesc cu 20% mai puțină energie decât concurența, fără a compromite performanța. De exemplu, în ciclu uscat, IntElect 50 utilizează 2,15 kW/h. Acest lucru se compară cu 2,4 kW/h folosiți la un fierbător de apă!

Dispunând de o nouă construcție de motor,  gama de mașini asigură o creștere cu 24% a producției, o reducere de până la 47% a consumului de energie, o recuperare a investiției (ROI) mașinii cu 62% mai rapidă – de obicei în jur de 18 luni – și o siguranță sporită a matriței; comparativ cu o mașină Systec Servo echivalentă.

Beneficiile mașinilor de turnare prin injecție complet electrice

Multe dintre îmbunătățirile IntElect pot fi atribuite sistemului de acționare îmbunătățit al mașinii, care este orientat spre dinamică înaltă, precizie și repetabilitate. Noul motor de 400 V este mai scurt și prezintă noi tipuri de axuri. Înfășurările sale încapsulate îmbunătățesc transmiterea căldurii, în timp ce noua celulă de sarcină îmbunătățește precizia și suplimentar reduce sensibilitatea la căldură.

Alte caracteristici benefice din punct de vedere energetic includ controlul extrem de optimizat al axelor de mișcare, care este aplicat în timpul trecerii de la faza de injecție la faza de menținere, precum și tehnologia cu o singură valvă, care este capabilă să reducă consumul de lubrifiant cu 50%. Combinate, aceste caracteristici pot reduce semnificativ frecvența întreținerii programate a matriței, fac posibilă dublarea perioadei dintre intervențiile de service și economisesc în medie pe an, lubrifiant în valoare de 780 de euro.

Pentru a ajuta la protejarea longevității matrițelor, care, dacă sunt îngrijite și întreținute în mod corespunzător ar trebui să aibă o durată medie de viață de peste 10 milioane de cicluri de 10 secunde timp de cinci ani, IntElect2 dispune de platane cu presiune centrală asistată proiectate prin metoda elementului finit (FEM). Această caracteristică oferă o distribuție îmbunătățită a forței de strângere, care combinată cu controlul ghidajului liniar, oferă protecție maximă matriței în cazul în care un obiect străin pătrunde în ea.

Un alt beneficiu pentru mediu al mașinilor de turnare prin injecție complet electrice este că sunt mult mai silențioase. O mașină IntElect este cu 10 dB(a) sau cu 75% mai silențioasă decât o mașină hidraulică – și mai curată, fără ulei și fără filtre care necesită înlocuire regulată. Acest lucru le face ideale pentru mediile de producție alimentară sensibile la igienă sau pentru unitățile medicale și farmaceutice care necesită o cameră curată ISO clasa 7 sau 8. Nu există riscul de scurgere de lichide, reducând semnificativ riscul de contaminare încrucișată.

Ramânem atenți la sistemele vechi, moștenite

Mașinile de turnare prin injecție sunt piese mari de echipament tehnic, iar odată cu sustenabilitatea care implică adaptarea acestora, eliminarea activelor valoroase înainte de expirarea duratei lor de viață nu este eficientă din punct de vedere al resurselor. Este nevoie de investiții, nu numai în tehnologii și mașini noi, dar și în sprijinirea sistemelor vechi și în promovarea programelor de îngrijire a activelor.

Pentru industriile în care precizia este primordială, cum ar fi dispozitivele medicale, trecerea la industria complet electrică a fost una mult mai rapidă. Cu toate acestea, turnarea prin injecție cu mașini complet electrice este departe de a fi o soluție universală și există o serie de sisteme vechi care continuă să funcționeze bine. În plus, există, și vor mai putea exista pentru ceva timp, zone de producție mai potrivite pentru sistemele hidraulice și hibride, în special cele care necesită tonaje mai mari, de exemplu, industria auto și alte sectoare de industrie grea.

Pentru sistemele de turnare prin injecție hidraulică, reductoarele creează fricțiune care se adaugă la pierderile de energie. Acționările directe electrice disponibile pe sistemele hibride și complet electrice din zilele noastre evită această problemă. Mai mult decât atât, utilizarea unor acționări multiple in frecvență instalate pe o magistrală de alimentare comună permite recuperarea energiei cinetice. Asta înseamnă că energia de frânare a unei acţionări poate fi transmisă alteia prin intermediul invertorului, în loc să fie pierdută. De exemplu, în timp ce unitatea de strângere frânează, energia generată de aceasta poate fi utilizată pentru etapa de plastifiere care consumă energie.

 

Create your account